ZUL W3C COMPLIANCE NUKE
                                                                                                  

7px
  Login / Daftar Ahli
::  Home •  Download  •  Your Account  •  Forum  •  E-Cards  •  Zul Map  •  AlQuran 
7px
7px
hdr Choose Language hdr


Welcome to my website.
Your information

IP
For security purposes,
all activities are logged.
ftr spacer ftr
hdr Terjmhn- Translate hdr
ftr spacer ftr
hdr Susunan Menu hdr
home.ico Utama - Main

som_downloads.gif Interaktif - Interactive
kumpulan Buku Pelawat - Guestbook
kumpulan Maklumbalas - Feedback
kumpulan Akhbar
kumpulan Forum
kumpulan Mesej - Private Message
kumpulan Kirim Berita - Submit News

kumpulan Link To Us
kumpulan Pautan - Weblinks
kumpulan Kajiselidik - Surveys
dunia.ico Khidmat - What's Here
kumpulan Muat Turun - Download
kumpulan Peralatan PHPNuke
kumpulan Guistuff
kumpulan Webtoolsbaru
kumpulan Tips & Panduan

kumpulan Zul E-Kad
kumpulan Zul Ascii
kumpulan Zul Webcam
kumpulan Zul MAP
kumpulan Zul Traffic

kumpulan Akhbar
kumpulan Buttons
ftr spacer ftr
hdr Ayat Quran hdr

Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan dan menganiaya dirinya, kemudian ia mohon ampun kepada Allah, niscaya ia mendapati Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang..

an NISAA:110

LPZH

ftr spacer ftr
hdr Ruang Sembang hdr

Only registered users can shout. Please login or create an account.
ftr spacer ftr
hdr Tukaran Matawang hdr


Tukaran Wang Asing pada waktu semasa ialah:

Unit

Daripada

Kepadaftr spacer ftr
hdr TV Internet hdr
Belum ada apa-apa kandungan lagi.
ftr spacer ftr
hdr Radio Internet hdr
Pilih Stesyen Anda:
Terdapat 20 stesyen kesemuanya

002a


Buka di window lain

© ZUL W3C COMPLIANCE NUKE
ftr spacer ftr
hdr Random Headlines hdr

Motivasi
[ Motivasi ]

·Mempelajari Prinsip Hidup Tokoh Islam Terkaya Di Malaysia
·Tanda-tanda Kiamat.
·Kalau Dahi tak Mencecah Sejadah
·Dialog Pelajar Tertangkap Khalwat
·Kisah Malam Pengantin
·PERSIAPAN MENJELANG RAMADHAN
·NETIQUETTE : Etika Yang Sering Diabaikan
·Wanita Sejati
ftr spacer ftr
hdr MP3 Player hdr


Klik > untuk memulakan MP3 dan >> menukar lagu

Buka Di Window Lain
ftr spacer ftr
hdr Pautan -Weblinks hdr
Jumlah Pautan: 118
Jumlah Kategori: 10
Jumlah Hits: 215941

Pautan Terkini
· 1: e-informasi.com
· 2: Lawak Jenaka Online
· 3: Ustaz Melaka.Net
· 4: Forum Komuniti Radio Amatur Kuala Krai
· 5: Pelajari Perisian Sumber Terbuka

Hits Tertinggi
· 1: Forum Komuniti Radio Amatur Kuala Krai
· 2: Sek Keb Taman Kosas
· 3: TranungKite
· 4: PHP Malaysia
· 5: Bukitbesi.net

Pautan web

ftr spacer ftr
hdr LPZH WAP Access hdr
AKSES LPZH MELALUI WAP.

hpLPZH kini boleh diakses dari Telefon WAP di alamat
wap.zulkiplyharun.com

ftr spacer ftr

hdr 3 Langkah Penting Untuk Melindungi PC Anda Dari Serangan Jahat hdrr
Dikirim pada Saturday 12-05-2007 16:18 oleh zulkiply
Articles & NewsMasalah yang dihadapi oleh pengguna - pengguna sistem operasi Windows XP kini semakin diancam oleh pelbagai jenis virus, trojans, spyware, malware, adware dan seumpamanya.

Pelbagai langkah diambil untuk melindungi komputer namun nampaknya sekalipun menggunakan perisian Antivirus dan AntiSpyware tercanggih, ia tidak menjamin komputer anda telah selamat dan kebal dari serangan virus-virus ini.

Justeru itu pengguna-pengguna komputer berasaskan Sistem Operasi Windows disarankan sangat untuk mengambil 3 langkah penting ini:

Langkah 1: Gunakan Internet Firewall

Sebelum anda menyambungkan komputer anda ke Internet, anda sepatutnya memasang firewall. Ini merupakan suatu perisian atau perkakasan yang membantu melindungi PC anda daripada penggodam, dan banyak jenis virus dan cacing (worms). Jika anda mempunyai sistem pengoperasian Microsoft Windows® XP, anda boleh gunakan Firewall Sambungan Internet terbina dalamnya. Penggunaan firewall merupakan pertahanan barisan hadapan yang paling penting bagi keselamatan komputer. Anda juga harus menggunakan Windows Update dan perisian antivirus untuk membantu melindungi PC anda.

Mustahak Firewall Sambungan Internet berfungsi dengan menyekat komunikasi rangkaian jenis tertentu yang kemungkinan berbahaya. Walau bagaimanapun, ia juga menyekat sesetengah tugas komunikasi rangkaian yang berguna (misalnya, berkongsi fail atau pencetak melalui suatu rangkaian, memindahkan fail dalam aplikasi seperti pesanan segera [instant messaging], atau menghos permainan berbilang pemain). Kami amat menyarankan supaya anda menggunakan firewall kerana ia membantu melindungi komputer anda pada masa sekarang. Sekiranya anda memilih untuk memasang Firewall Sambungan Internet, anda boleh kembali kemudian untuk membantu menyahsekat tugas komunikasi rangkaian yang berguna. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk Soalan Lazim tentang Firewall (Frequently Asked Questions about Firewalls).

Langkah-lamgkah di bawah memberitahu anda bagaimana untuk memastikan firewall Windows XP dipasang. Sekiranya anda mempunyai konfigurasi yang berlainan, rangkaian kediaman, atau versi Windows yang berlainan, atau sekiranya anda mengalami masalah semasa melakukan langkah-langkah ini, lihat Soalan Lazim tentang Firewall (Frequently Asked Questions about Firewalls).

Untuk memasang Firewall Sambungan Internet

1) Klik Start, dan kemudian klik Control Panel

2) Klik Network and Internet Connections, dan kemudian klik Network Connections.

Perhatian: Sekiranya kategori Network and Internet Connections tidak ada, klik Switch to Category View pada bahagian atas kiri tetingkap.3) Di bawah tajuk Dial-Up atau LAN or High Speed Internet, klik pada ikon untuk memilih sambungan yang anda hendak bantu lindungi.
4) Dalam anak tetingkap tugas di bahagian kiri, di bawah Network Tasks, klik Change settings of this connection. (Sebagai cara pintas, anda boleh klik kanan sambungan yang anda hendak bantu lindungi, dan kemudian klik Properties.)


5) Pada tab Advanced, di bawah Internet Connection Firewall, tanda petak yang bersebelahan dengan Protect my computer and network by limiting or preventing access to this computer from the Internet.Selepas anda menanda petak dan menutup tetingkap Properties, firewall dipasang. Firewall mungkin mengganggu beberapa pengendalian rangkaian seperti perkongsian fail dan cetakan, atur cara yang berkaitan dengan rangkaian atau permainan dalam talian. Untuk maklumat lanjut tentang cara menangani isu-isu ini, lihat halaman Soalan Lazim yang disenaraikan di bawah.

Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu komputer, ingin menge***** lebih lanjut tentang maklumat teknikal , atau hanya ingin mengetahui lebih lanjut tentang firewall Internet, lihat halaman Soalan Lazim tentang Firewall (Frequently Asked Questions about Firewalls).


Langkah 2: Dapatkan Kemas Kini Komputer


Jika anda menggunakan Perisian Asli (Genuine)

Sistem pengoperasian Microsoft Windows® XP merangkumi ciri Automatic Updates yang boleh memuat turun secara automatik kemas kini keselamatan Microsoft yang terbaharu semasa komputer anda terpasang dan tersambung kepada Internet. (Sekiranya anda tidak pasti apakah versi Windows yang anda sedang gunakan, anda boleh mengetahuinya dengan mengikuti arahan bagi menyemak versi sistem pengoperasian anda).

Sebelum anda memasang Automatic Updates, ekloklah sekiranya anda mengemas kini perkakasan dan perisian anda menggunakan Windows Update. Begini caranya:

Untuk menggunakan Kemas Kini Automatik bagi memuat turun dan memasang apa-apa kemas kini keselamatan masa hadapan yang penting daripada Microsoft:


  • Klik [b]Start[/b], dan kemudian klik Control Panel.

  • Klik Performance and Maintenance. Sekiranya kategori Performance and Maintenance tidak ada, klik Switch to Category View pada bahagian atas kiri tetingkap.

  • Klik System untuk membuka petak dialog System Properties. Anda akan nampak suatu skrin seperti di bawah.

  • Pada tab Automatic Updates, tanda pada petak yang bersebelahan dengan Keep my computer up to date.

  • Pilih suatu pengesetan. Kami amat menyarankan supaya anda memilih Automatically download the updates, and install them on the schedule that I specify.


  • Sekiranya anda memilih opsyen untuk memuat turun dan memasang kemas kini secara automatik, pilih hari dan waktu komputer anda akan dihidupkan, supaya proses pemasangan boleh dilengkapkan.

Sekiranya anda memasang Automatic Updates untuk memaklumkan anda, atau sekiranya mesin anda tertutup pada waktu pemasangan yang dijadualkan, anda akan nampak suatu belon pemberitahuan seperti di bawah. Klik belon pemberitahuan untuk meneliti dan memasang kemas kini.

Jika anda menggunakan Perisian Tidak Asli

Anda perlu melawati site pihak ketiga seperti softwarepatch.com untuk mendapatkan fail-fail tampalan untin sistem operasi Windows XP anda. Sila muat-turun semua fail patch bermula di kategori essential dari tarikh pertama patch dikeluarkan (2004) sehinggalah tarikh terkini.

Sesudah itu anda boleh memuat-turun patch pilihan (optional) dan lain-lain kemaskini.

Langkah 3: Gunakan Perisian Antivirus Terkini

Bantu komputer anda agar sentiasa sihat dengan bertanya diri anda sendiri soalan-soalan yang berikut:

Adakah anda memasang perisian antivirus pada komputer anda?

Banyak pengeluar komputer yang utama menyertakan sekurang-kurangnya versi cubaan bagi pakej antivirus yang popular pada komputer baru.

Sekiranya anda tidak mempunyai perisian antivirus yang terpasang, ands boleh lawati rencana ini dan pilih mana-mana antivirus yang anda suka.

Sekiranya anda telahpun mempunyai perisian antivirus yang terpasang, tetapi anda ingin memasang produk yang baru daripada syarikat lain berlainan, pastikan anda nyahpasang produk yang ada sebelum memasang produk yang baru. Jika anda membiarkan versi yang terdahulu terpasang, konflik boleh berlaku terhadap sistem anda.

Adakah perisian antivirus anda terkini?

Perisian antivirus yang ketinggalan zaman bermakna perisian antivirus yang tidak berkesan. Perisian antivirus bergantung pada kemas kini yang teratur untuk membantu melindungi daripada ancaman yang terbaharu. Jika anda tidak melanggani kemas kini ini, komputer anda mungkin terdedah terhadap ancaman.

Adakah perisian antivirus anda disetkan dengan betul untuk memberikan kemungkinan perlindungan yang terbaik?

Pengesetan yang berikut hendaklah dihidupkan secara default semasa anda memasang perisian. Jika anda mematikannya atas apa-apa sebab, pastikan anda menghidupkannya semula sebelum anda menyambung kepada Internet.

Pengimbasan "semasa akses" atau "masa nyata" hendaklah dihidupkan. Suatu ikon dalam kawasan pemberitahuan anda sepatutnya muncul untuk menunjukkan bahawa pengesetan ini telah terpasang.

Perisian antivirus sepatutnya melaksanakan imbasan berjadual terhadap cakera keras anda.

Perisian antivirus sepatutnya dikonfigurasi untuk mengimbas mesej e-mel.

ftrl spacer ftrr""
 
hdr Related Link hdr
· More about Articles & News
· News by zulkiply


Most read story about Articles & News:
Yahoo Messenger 8 Multi Login

ftr spacer ftr
hdr Please take a second and vote for this article: hdr
Average Score: 5
Undi: 1


Please take a second and vote for this article:

Luar Biasa
Sangat Bagus
Bagus
Biasa
Jelek

ftr spacer ftr
hdr Options hdr

 Printer Friendly Printer Friendly

ftr spacer ftr
hdr hdr
Topik Bersangkutan

Operating Systems
hdr hdr hdr

hdr hdr
"3 Langkah Penting Untuk Melindungi PC Anda Dari Serangan Jahat" | Login/Daftar | 0 komen
Isi komentar adalah tanggung jawab pengirimnya.
hdr hdr hdr

hdr hdr
Anda tidak dibolehkan mengirim komentar, silakan daftar di sini
hdr hdr hdr
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Valid HTML WDG [Valid RSS] [Valid Atom 1.0]
All trademarks and copyrights held by respective owners. Member comments are owned by the poster.
All the rest © 2004-2006 ZULKIPLY HARUN.

Copyright © 2005 by Francisco Burzi.
This is free software, and you may redistribute it under the GPL.
PHP-Nuke comes with absolutely no warranty.

Top 100 PHPNUKE

Penjanaan halaman: 0.71 Saat
NukeMalaysia by Zulkiply Harun

Add to My Yahoo! Add to Google Add To My MSN Subscribe in NewsGator Online xml-rss
[Valid RSS] [Valid RSS] [sitemap] [mcafee]
§§ Theme Athena for PHPNUKE by LPZH